Att skapa en egen webshop

Om du är intresserad av att skapa din egen websida så är det bra att veta hur du går tillväga för att skapa en egen webshop. Oavsett om du skapar en hemsida som enbart är menad att fungera som en webshop, en sida om motorsport eller om du gör en modeblogg som sticker ut så är det bra kunskap att ha ifall att man vill ha med ett element som kräver kunskap om hur du skapar din egen webshop.

Vad behövs för att skapa en webshop

Det första steget när du skapar en egen webshop är att se till att du har allt som krävs innan du skapar din hemsida. Saker du behöver för att skapa en pålitlig webshop är ditt eget domännamn, en plats på ett webbhotell så att din websida kan klara av mycket trafik, en dedikerad IP-adress för din hemsida och ett privat SSL certifikat.

Ett SSL certifikat är ett säkerhetsprotokoll som krypterar all data mellan kunden och hemsidan. Det finns verktyg man kan använda sig av för att göra en hemsida med en webshop som hävdar att de erbjuder SSL certifikat, men oftast så kan dessa visas som osäkert för dina kunder. Det är alltså bättre att betala för ett privat SSL certifikat om du är seriös med din webshop. Det är även en bra idé att se till att du kan ta emot betalningar med så många metoder som möjligt. Det går visserligen bra att endast acceptera visa, MasterCard och Paypal som betalning, men desto fler metoder du tar emot desto fler möjliga kunder får du.

Grunderna i en webshop

När du väl har dessa grunder färdiga så kan du skapa din hemsida och de sidor du planerar att ha på den som till exempel information om dig, eller bakgrunden om hur du gör dina produkter och så vidare. Det är även en bra idé att skapa en FAQ sida så att folk slipper meddela dig allt för ofta med frågor angående dina produkter, fraktkostnader, och priser.

Det viktigaste att tänka på när man designar en hemsida som ska användas som en webshop är att den ska vara otroligt lättnavigerad och enkelt utformad då folk i alla åldrar kommer att besöka sidan. Det går bra att ha en rolig design på din logga, ovanför och på sidan om din hemsida, men håll det rent och enkelt i menyer och bland produkterna. Desto mer information du kan erbjuda om dina produkter desto bättre. Att ingående beskriva varje produkt och att erbjuda bilder från alla vinklar eller en 3-D modell som köparen själv kan rotera kan ge dig gott om bonuspoäng hos dina köpare.

Design

Om du är osäker på hur du ska gå tillväga när du designar din webshop så kan det vara en bra idé att besöka andra personers hemsidor som de använder som en webshop för att få inspiration. Du kan även spendera lite tid på sidan för att se om du upptäcker någonting som du stör dig på eller generellt ogillar om sidan för att sedan se till att du inte gör samma misstag med din egen sida.

En enkel design är oftast den bästa när det gäller hemsidor. Det finns en anledning till att svart text mot en vit eller ljus bakgrund är det vanligaste till exempel. Om du istället har en gul text på en rosa bakgrund, eller någon annan ovanlig kombination, så kan det visserligen se väldigt unikt ut, men det finns även en risk för att det ser oprofessionellt ut, vilket inte är något positivt när du försöker att sälja saker. Det kan alltså vara framgångsrikt att ha en spännande design på sidan men se till att fråga vad folk i din närhet tycker om ditt designval innan du väljer att lägga upp hemsidan för att undvika några större misstag.