Saker man ska undvika på sin hemsida

Först och främst vill jag återigen önska er välkomna till creative-webb.se, och jag hoppas att ni får gott om hjälp från sidan.

När man först ska göra sin egen hemsida så kan det vara svårt att veta vad man kan göra för att den ska se kreativ och unik ut, men framförallt så kan det vara svårt att veta vad man ska undvika. Genom att undvika nedanstående saker så ökar chansen att du lyckas med hemsidan.

Färgval

Det pratas ofta om färgval när det gäller hemsidor då det är det mest uppenbara, och det första som de flesta besökare ser. Det är därför en bra idé att undvika färger som traditionellt inte används tillsammans av en eller annan anledning. En hemsida består oftast till stor del av två färger, och ett antal accentfärger. Bakgrunden har oftast en färg och texten en annan, vilka utgör de två huvudsakliga färger.

Svart text på vit bakgrund eller vit text på svart bakgrund är det allra vanligaste när det gäller hemsidor, och det finns en bra anledning till detta, det är nämligen dessa två kombinationer som är allra enklast att läsa. Det finns visserligen gott om hemsidor som till exempel har en rosa text och en grön bakgrund men de är mindre vanliga. Om det är svårt för besökare att läsa vad som står på din hemsida så är det lätt hänt att det hela får en amatörmässig känsla som inte direkt lockar till sig nya besökare, eller får besökare att komma tillbaka. Undvik alltså ovanliga färgkombinationer som gör det svårt att se innehållet på din hemsida.

Utformning

Undvik att ha en allt för ovanlig utformning på din hemsida, försök för all del att vara kreativ och nyskapande men var medveten om att det finns en anledning att man inte återuppfinner hjulet. Det som funkar bäst är oftast det som används mest. Försök därför att få din hemsida att se ut som en hemsida, även om du känner att detta gör din hemsida mindre unik eller får den att se mindre kreativ ut så är det garanterat bättre i det långa loppet.

Information

Detta gäller inte för alla, om du till exempel har en blogg så är det inte allt för viktigt att ha med gott om information, men om du har en webshop eller andra sorters sidor där dina besökare behöver få viss information så behöver du se till att den finns lättillgänglig på sidan. Undvik alltså att göra det svårt för dina besökare att hitta information de behöver. Ha med en FAQ sida på din hemsida om så krävs, se bara till att det är enkelt och smidigt att få tag i nödvändig information på din hemsida.

Lusläs

Stavfel och andra språkliga misstag är ett stort no-no. Om du har stavfel eller bilder i fel format så får det din hemsida att framstå som mycket oprofessionell, vilket är det sista man vill idag på nätet. Se därför till att noggrant läsa igenom allt du planerar att lägga upp på din sida. Be gärna någon korrekturläsa texten innan för att se att den är språkligt korrekt och även fungerar innehållsmässigt. Man blir lätt hemmablind på det man själv skrivit. Man vet ju vad det ska stå så man läster inte alltid vad som faktiskt står.